Eleganckie przyjęcia, rodzinne spotkania, czy święta w domowym zaciszu
to tylko niektóre z okazji, które wymagają od nas odpowiednich przygotowań. Ponieważ najczęściej są to imprezy, które spędzamy przy stole to właśnie on będzie od nas wymagał największej uwagi. Oprócz świątecznych i specjalnych potraw, jakie najprawdopodobniej przygotujemy, ważny będzie wygląd samego stołu. Warto podkreślić jego wyjątkowy i uroczysty wygląd, odróżniający go od codziennego klimatu. Jak to zrobić? Jak przygotować i udekorować stół na wyjątkowe spotkania? Jak odpowiednio ułożyć serwety, zastawę i sztućce? Przeczytaj!
Obrus – postaw na klasykę… z nutą oryginalności!
Zacznijmy od fundamentu, czyli obrusu. W przypadku najważniejszych uroczystości i okazji konieczne będzie zastosowanie eleganckiego, klasycznego, najczęściej białego obrusu . Na dobrze wyprasowanym obrusie
w takim kolorze każde nakrycie w postaci zastawy, sztućców, posiłków i dekoracji będzie wspaniale wyeksponowane
i bardzo dobrze widoczne. W przypadku nakrycia stołu na przyjęcia można też wypróbować inne kolory obrusów, np. kremowy, szary, czy jasne, pastelowe barwy. Dobór koloru powinniśmy dopasować do rodzaju wydarzenia, na jakie szykujemy stół oraz do dekoracji, jakie planujemy zastosować.
Bez względu na to, na jaki kolor się zdecydujemy możemy uatrakcyjnić wygląd naszego eleganckiego obrusu o dodatkowe, zdobnicze detale. Wybór jest obecnie naprawdę duży, dlatego na pewno uda nam się znaleźć coś, co idealnie będzie pasować do planowanego nakrycia. Wśród najpopularniejszych rozwiązań pojawiają się np. ozdobne hafty, koronkowe elementy (najczęściej umieszczone są w formie listwy wzdłuż wykończenia obrusu lub wzdłuż środka tkaniny), błyszczące nitki, a nawet metalizowane dżety lub mieniące się kryształki. Tego typu ozdoby nadają klasycznemu obrusowi oryginalnego i niestandardowego charakteru, podkreślając jeszcze mocniej jego uroczysty i szykowny wygląd.

Biały obrus to klasyka, którą możesz uatrakcyjnić delikatnymi ozdobami lub kontrastowymi bieżnikami i pasami.
Serwetki – małe, ale ważne tkaniny
Obrus to nie jedyna tkanina, jaka powinna zagościć na naszym stole. Wyjątkowe okazje wymagają niezwykłej oprawy, dlatego warto zadbać o inne dodatki, w tym te tekstylne. Tutaj najlepiej sprawdzą się pasy / bieżniki i serwety. Pasy i bieżniki można wybrać w kontrastującym do obrusu kolorze – nada to ciekawej przestrzeni i strefowego oznaczenia powierzchni stołu. Jeśli zdecydujesz się na taki sam kolor, jak bazowa tkanina, to bieżnik będzie pełnił funkcję ochronną, zachowując elegancki i piękny wygląd.
Serwetki również mogą być w dowolnym kolorze, wpisującym się w ogólną, wybraną przez nas paletę barw. Jak ułożyć serwety na stole? Pamiętajmy, że to one będą stanowiły tło dla sztućców, a niekiedy nawet dla zastawy. Umieszczenie ich pod talerzami nie jest obowiązkowe, ale pełni rolę dekoracyjną, dlatego do jasnych naczyń najlepiej dobrać nieco ciemniejszy kolor tkaniny, który wyeksponuje ich piękno. Te serwety pozostają pod talerzami przez cały czas trwania przyjęcia – nietaktem byłoby ich wyciągnięcie i używanie. Do tego celu służyć nam mogą serwety mniejsze, które znajdziemy przy sztućcach lub na talerzach. Na początku spotkania pełnią one również rolę dekoracyjną, dlatego wykorzystuje je się jako pokrowce na noże i widelce, czy składa w efektowne figury i dodatkowo ozdabia wstążką, kwiatem lub tematycznym elementem. To ta serweta będzie nam służyła jako ochrona naszego ubrania przed zabrudzeniem – dlatego po rozpoczęciu degustacji, układamy ją na kolanach, ale nigdy nie wkładamy jej pod szyję.

Materiałowe serwety to nieodłączny element stołu przygotowanego na uroczyste okazje. Dopasuj ich kolor do innych dekoracji, wtedy będą tworzyć piękną kompozycję.
Zastawa i sztućce – jak je ułożyć na eleganckim stole?
Im więcej sztućców będziemy używać podczas posiłku, tym większy problem mamy z tym, jak je odpowiednio ułożyć. Zasady te są jednak dość proste, a przede wszystkim logiczne. Dostęp do sztućców powinien być zgodny z kolejnością spożywania posiłków. Widelec kładziemy po lewej stronie, a nóż po prawej stronie talerza. Jego ostrze powinno być zwrócone w stronę talerza. Jeśli planujemy podanie zupy, łyżka również powinna znaleźć się po prawej stronie talerza, na prawo od noża. Sztućce do deserów, takie jak łyżeczka lub widelczyk układamy nad talerzem, równolegle do brzegu stołu. Tak ułożone sztućce dopełnią piękne nakrycie stołu!

Odpowiednie ułożenie sztućców, zastawy oraz serwetek świadczy o naszej dbałości o każdy szczegół oraz podkreśla wyjątkowość okazji. Warto o to zadbać!
Dekoracje i ozdoby – pamiętaj o detalach!
Niezbędnym elementem stołu, który przygotowujemy na uroczysty obiad są dekoracje. Tu najlepiej odnieść się do okazji, z jakiej organizujemy spotkanie oraz tematyki, jaką zaplanowaliśmy. Dlatego np. do spotkania urodzinowego warto dodać jubileuszowe ozdoby, a do świątecznej kolacji – typowe dekoracje utrzymane w klimacie bożonarodzeniowym lub wielkanocnym. Zawsze wspaniale sprawdzą się świeże kwiaty. Najlepiej postawić na te sezonowe, to też element tworzenia całości nastroju. Kwiaty możemy ustawić w dużych wazonach na środku stołu lub w kliku mniejszych wazonach. Pojedyncze kwiatki będą ciekawym dodatkiem na każdym talerzu lub na każdej serwetce. Jeśli chcemy dodać jeszcze więcej przytulnego klimatu, możemy zdecydować się na dekoracje ze świeczek. Zapalone będą tworzyły ciepłą atmosferę.
… stwórz klimat nie tylko na stole!
Stół to główny bohater uroczystego obiadu i spotkania w gronie rodziny. Ale nie jest jedyny, dlatego warto zadbać o odpowiedni nastrój w całym pomieszczeniu. Jeśli wybierasz tkaniny (obrus, serwetki) w konkretnym kolorze, możesz dobrać do nich barwę np. poszewek na poduszki lub zasłon. Kwiaty, które ustawisz na stole mogą zdobić również inne miejsca w mieszkaniu. Tak dobrane dodatki całego pomieszczenia stworzą niepowtarzalny i przede wszystkim spójny klimat, który z pewnością zachwyci Twoich gości!